SEO-skolan del 1 – Planera din webbplats

14 juli 2022SEO - Sökmotoroptimering0 Kommentarer

SEO är viktigt för dig!

seo är viktigt för digDetta är första delen i en miniserie av artiklar där jag tänker beskriva hur du som inte arbetat med SEO tidigare eller som nyss börjat med SEO bör tänka på och vad du i första hand bör lägga tid på. Jag kan nämna att begreppet SEO är en förkortning av engelskans Search Engine Optimization, eller som man säger på svenska, sökmotoroptimering. Det jag kommer att gå igenom är relativt grundläggande sökmotoroptimering men som är viktigt att du gör så bra som möjligt från början, för att du sedan ska kunna glädja dig åt bra resultat i sökresultaten. Att synas högt i sökresultaten på ord och fraser som är relevanta för din webbplats är avgörande för hur mycket besökare du kommer att få till webbplatsen. Oavsett om det är en blogg, en förenings webbplats, en e-handel eller ett företags webbplats, du vill såklart få så många besökare till webbplatsen som möjligt. Det är därför du valt att finnas på internet, för att du vill att andra ska se ditt innehåll, eller hur?

När ska du börja tänka på SEO?

Arbetet startar redan när du börjar att planera för din webbplats. Detta för att du vill få det så bra som möjligt från början och inte behöva lägga en massa tid på saker i efterhand som du hade sluppit göra om du tänkt och gjort rätt från början. Om du inte tänker rätt från början kan det få konsekvenser som blir svåra, eller rent av omöjliga att räta till i efterhand. Denna lilla artikelserie är tänkt att hjälpa dig att undvika sådana misstag så att du får ett så bra utgångsläge som möjligt. Här nedanför följer några tips som du bör tänka på redan i planeringsstadiet.

Välja domännamn

Att från början välja ett bra domännamn är viktigt för att du ska lyckas bra med SEO. När du väljer domän är det viktigt att du väljer ett domännamn med omsorg. Är det ett varumärke du ska marknadsföra så bör domänen du väljer vara namnet på varumärket. Detta för att du i ditt varumärkesbyggande ska få besökare till webbplatsen genom att besökarna då enkelt ska hitta webbplatsen via namnet. Är det inte ett specifikt varumärke du ska bygga upp bör domännamnet vara den huvudprodukt du tänker sälja, eller om det är flera produkter, det ord som man vanligast förknippar med den produktgruppen. Det kan också vara en tjänst du säljer eller något annat. Är det en blogg så är det lämpligt att ha en domän som speglar huvudämnet i din blogg. Här kan du ta hjälp av Googles verktyg Sökordsplaneraren i AdWords för att hitta sökord och se hur stor sökvolym sökorden har. För att kunna använda Sökordsplaneraren måste du registrera ett konto. Där kan du också se hur stor konkurrens dina tänkta sökord eller sökfraser har. Ju högre konkurrens ett sökord eller fras har, desto svårare blir det att synas högt upp i sökresultaten på dessa, vilket i sin tur kräver att du gör ett bra arbete med din SEO. Som exempel kan jag här nämna vår e-handel Smycken För Alla som ligger på domänen smyckenforalla.se. Att e-handeln fick heta just Smycken För Alla är en kombination av nyckelord och ett nytt varumärke. Vi säljer smycken och vi vill bygga ett varumärke av Smycken För Alla. Med domänen smyckenforalla.se så kombinerar vi dessa två delar, varumärke och nyckelord. När det gäller att hitta exakt den domän man vill ha så kommer du ganska snart att märka att det inte är så lätt. Är det ett helt nytt varumärke bör chanserna att hitta det du vill ha vara större än om du vill ha en domän med ett populärt sökord eller sökfras. De flesta bra nyckelordsdomäner är med största sannolikhet redan registrerade. Detta behöver dock inte betyda att de är omöjliga att komma åt. Kontakta den som registrerat domänen och fråga om denne är villig att sälja den. Du får dock räkna med att det kommer att kosta en slant om denne överhuvudtaget är villig att sälja domänen. När det gäller det eventuella priset är det bara du som kan värdera om priset är acceptabelt att betala. Om du ska köpa en befintlig domän så är det bra om du kollar upp den innan du köper, för att kunna utesluta att den inte har en massa spamlänkar till sig, att den inte har varit hackad och använd för spamlänkar och därmed riskerar att vara straffad av Google. Det finns lite olika sätt du kan kolla upp detta på. Ett sätt är att använda WayBackMachine för att se domänens eventuella historia. Om det inte finns något oroväckande kopplat till domänen så kan det vara läge att köpa den.

Välj ett bra CMS

WordPress ett bra cmsAtt välja ett bra CMS (Content Management System) eller på svenska, ett innehållshanteringssytem/publiceringsverktyg. Idag är det relativt enkelt att komma igång med ett publiceringsverktyg då de flesta webbhotell har inbyggda funktioner för enkel installation av ett sådant. Det finns även ett antal kostnadsfria plattformar tillgängliga på internet där du bara behöver skapa ett konto för att kunna börja publicera. Tänk på att de flesta av dessa kostnadsfria plattformar innebär att det visas reklam med det du publicerat. Ska du göra en mer seriös webbplats rekommenderar jag att skaffa ett webbhotell med en egen installation av valt publiceringsverktyg. Då kan du styra innehållet på ett helt annat sätt. Värt att nämna här är att du oftast får vad du betalar för. Är det ett billigt webbhotell så får du sällan bra support, webbsidor kan ha lång laddningstid och upptiden är inte alltid den bästa. Om du har möjlighet är det bra att hämta in referenser från de som redan använder webbhotellet du har i åtanke så du får en bild av hur det fungerar. När det gäller publiceringsverktyg finns det ett flertal att välja mellan. Vissa publiceringsverktyg är bättre än andra om man ser till detta med SEO. Användarvänligheten kan också skilja mellan olika publiceringsverktyg. Jag och många andra föredrar WordPress som publiceringsverktyg. Strax över 20% av världens alla webbplatser använder idag WordPress som publiceringsverktyg. WordPress är användbart på många olika sätt och det har från början bra förutsättningar för att lyckas med din sökmotoroptimering. Dessutom är det öppen källkod och det finns en mycket stor community runt WordPress i världen, och med det också en mängd användbara tillägg och teman, både fria och sådana som kostar pengar. Med en stor community så finns det mycket hjälp att få via olika forum likväl som tillgången på bra konsulter är god om du skulle behöva en sådan.

Skapa en bra struktur på webbplatsen

En bra och genomtänkt struktur på webbplatsen är viktigt, både för dina besökare men även för att sökmotorer som Google ska kunna indexera den på ett bra sätt. Din målsättning bör vara att det ska vara så enkelt som möjligt för dina besökare att navigera på webbplatsen och hitta den information de söker. En bra struktur och enkel navigation är även sådant som sökmotorerna gillar, och det visar att du gjort ett bra arbete med sökmotoroptimering för den delen. För att underlätta navigeringen så ska du se till att dina interna länkar är relevanta och leder besökaren till det som den letar efter. Du bör också eftersträva att ha en så platt struktur som möjligt på webbplatsen och inte länka på djupet i för många nivåer. Detta försvårar navigeringen.

”Content is king” En bra webbplats måste ha bra innehåll

content is kingFör att du ska lyckas med din SEO så är innehållet viktigt. En devis som använts länge och som gäller även idag är ”Content is king”. Det krävs bra innehåll på din webbplats för att du ska locka besökare, men även för att sökmotorerna ska värdera din webbplats högt. Om du ska konkurrera med andra webbplatser så måste du utforma ditt innehåll så bra att besökare/kunder väljer din webbplats före konkurrentens, om du lyckas med det så har du även gjort bra sökmotoroptimering vad det gäller innehållet. Har du ett bra innehåll brukar det också resultera i att dina besökare/kunder länkar till det. Bra inlänkar är något som stärker din webbplats rykte ytterligare. Det du nu läst är den första artikeln i den miniserie av artiklar jag valt att kalla SEO-skolan. Ytterligare artiklar kommer där vi lite mer på djupet kommer att gå in på hur du bör arbeta för att göra bra sökmotoroptimering för din webbplats.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.